Program 12. Anatomije otoka

Od 26. do 28. 9. 2024. u Jelsi i Starom Gradu na Hvaru


Kako se živi na otocima, geografski specifičnim prostorima sa svim infrastrukturnim, društvenim i kulturološkim izazovima, tema je ovogodišnjeg dvanaestoga simpozija Anatomija otoka. Simpozij „Živjeti na otocima – demografski izazovi i lokalne perspektive“ okupit će od 26. do 28. 9. 2024. u Jelsi i Starom Gradu na Hvaru 43 autora koji će održati 31 izlaganje.



Migracije značajno i trajno mijenjaju demografsku sliku hrvatskih otoka i u svakom pogledu utječu na kvalitetu života okruženog morem. Povijest odnosa otoka, mora i kopna povijest je migracija u kojima se ogledao odnos ovisnosti ili samodostatnosti, središta i periferije i, prije svega, doživljaj izoliranosti stanovnika. Migracija je neodvojivo povezana s otočanima i otočnim načinom života. Posljednjih stotinjak godina prevladavajući demografski trend bila je depopulacija uzrokovana emigracijom. Međutim, suprotno uobičajenom poimanju hrvatskih otoka kao emigracijskih područja s kojih se odlazi na kopno, na bolje, oni su u gotovo svim razdobljima svoje povijesti bili mjesta imigracije. Nerijetko su pružali utočište različitim skupinama koje su bježale od sukoba na kopnu. Tu ulogu preuzimali su i u suvremenim ugrozama i krizama (Domovinski rat, COVID-19, potresi). Dominantni smjer migracija promijenio se tek krajem 19. stoljeća kada otoci postaju većinom emigracijska područja, što je odredilo daljnji demografski, a posljedično i socioekonomski razvoj. Noviji trendovi ukazuju i na određene promjene po pitanju migracija, a administrativno doseljavanje na nekim je otocima potpuno iskrivilo realnu migracijsku sliku.


  • Simpozij Anatomija otoka 2024.: Dvanaesti simpozij „Živjeti na otocima – demografski izazovi i lokalne perspektive“ održat će se od 26. do 28. rujna 2024. u Jelsi i Starom Gradu na Hvaru, s 43 autora i 31 izlaganjem.
  • Tema simpozija: Fokus je na životu na otocima, posebice na demografskim izazovima i lokalnim perspektivama, uz naglasak na utjecaj migracija na demografsku sliku i kvalitetu života otočana.
  • Migracije i otoci: Migracije su oblikovale povijest otoka, s otocima koji su često bili utočišta za različite skupine, ali i područja značajne emigracije, osobito od kraja 19. stoljeća, što je oblikovalo njihov socioekonomski razvoj.
  • Demografski trendovi: Otoci su povijesno bili i imigracijska i emigracijska područja, no recentne promjene pokazuju administrativna doseljavanja koja iskrivljuju stvarnu sliku migracija.
  • Podrška simpoziju: Simpozij podržavaju Ministarstvo regionalnog razvoja, brojni instituti i organizacije poput Instituta za etnologiju i folkloristiku, LAG ŠKOJI, Općina Jelsa i mnogi drugi lokalni i kulturni subjekti.