O NAMA

Story About Us
Tamo gdje je sve počelo

Tko smo?

Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj

 

Osnivači i članovi udruge „Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“ udružili su se kako bi razvijali i umrežavali znanja o životu na otocima te primjenjivali ta znanja u projektima korisnima za otočne zajednice. Udruga je osnovana u ožujku 2014. godine sa sjedištem na otoku Visu i ispostavom u Zagrebu, a kao slijednik aktivnosti koje je provodila sekcija „Anatomija otoka“ pri udruzi „Lavurat za poje“ iz Podšpilja na otoku Visu.

Udruga , stoga, nastavlja provođenje programa simpozija i radionica „Anatomija otoka 2012-2016“, ali i osmišljava te implementira nove otočno razvojne projekte.

Jedina otočna udruga u Hrvatskoj

Znanstvena udruga Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj jedina je otočna udruga u Hrvatskoj koja okuplja znanstvenike/nisologe, a u čijem je središtu znanstvenog interesa otočna problematika. Misija udruge je znanstveno istraživanje otočnih fenomena, poticanje otočnoga razvoja i uključivanje šire otočne populacije za upravljanje otočnim razvojem. Posljednjih tridesetak godina nisologija se artikulirala kako inter i multidisciplinarna znanstvena disciplina koja problematizira raznovrsne aspekte otočnog života.

Hrvatska nema formalnu obrazovnu ili istraživačku instituciju posvećenu otocima kakve možemo naći u drugim zemljama čiji prostor je dijelom ili u cjelini insulariziran (Grčka, Malta, karipske države, Indonezija, Japan, itd.), tako da su sve brojniji znanstvenici koji se otocima bave u okviru disciplina raspršeni pobrojnim sveučilištima i znanstvenim institutima. Misija znanstvene udruge Anatomija otoka je okupljati i umrežavati znanstvenike/nisologe, objedinjavati njihove interdisciplinarne i transdisciplinarne uvide te osigurati stalni kontakt znanstvenika i stručnjaka s lokalnom zajednicom koji treba specifična znanja u osmišljavanju i provedbi svojih projekata.

Vis, Lastovo, Hvar, ...

Prvi petogodišnji ciklus simpozija i radionica o otocima, Anatomija otoka je provela od 2012. do 2016. na otoku Visu. Od 2017. godine Anatomija se seli na Lastovo na kojem ostaje sljedećih pet godina. Od 2023. godine program radionica i simpozija odvijat će se na otoku Hvaru. Udruga “Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj” s otoka Visa izradila je petogodišnji program pod nazivom “Anatomija otoka – Vis 2012. – 2016.”, ‘’Anatomija otoka – Lastovo 2018.-2022.’’ te kroz simpozije i studentske radionice pokušala dovesti pred lice javnosti mogućnosti rehabilitacije i obnove prekrasnih ali nekorištenih objekata i poljoprivrednih površina. Taj trud je prepoznat od stručne javnosti i udruga je dobila najprestižniju strukovnu nagradu koju dodjeljuje Društvo arhitekata grada Zagreba –nagradu ARTUR 2016. (Arhtektura-turizam). Anatomija je potakla suradnju dviju općina na otoku Visu sa ciljem izrade danas realiziranog projekta Vis Geopark.

Od prvog skupa Anatomija otoka 2012. na otoku Visu do obljetničkog, desetog skupa na Lastovu 2022. godine, Anatomija otoka je ostvarivala svoju misiju na različite načine. Poticali smo teorijske i aplikativne rasprave o odgovornom turizmu, budućnosti sela i autohtonih poljoprivrednih kultura, preko otočne demografije, utjecaja klimatskih promjena, otočne arhitekture, insularne ekonomije i otočne razvojne politike sve do koncepata i realizacije održivih i pametnih otoka. Na Visu i Lastovu simpozijima su uz hrvatske prisustvovali i studenti iz Slovenije, Italije, Fancuske i Japana. Nakon što bi odslušali izabrana predavanja izrađivali su seminarske projekte s otočnim temama i predstavljali ih sudionicima simpozija.

Znanje u službi zajednice

Projekt “Anatomija otoka – znanje u službi zajednice 2023-2027.” okuplja i umrežuje interdisciplinarne znanstvenike te svojim aktivnostima postiže njihovu kontinuiranu suradnju s lokalnim dionicima otočnoga razvoja koji trebaju specifična znanja u provedbi svojih projekata. Projektom se obrađuju teme definirane petogodišnjim planom rada udruge i organizacijom godišnjih simpozija na otoku Hvaru do 2027. godine: Mediteranska prehrana (2023.), Otočno stanovništvo i demografske politike razvoja (2024.), Otočni prostor uslijed klimatskih promjena i okolišnih transformacija (2025.), Otočne baštine s naglaskom na hodočašća (2026.) i Maritimne otočne baštine (2027.). 

Opći cilj projekta “Anatomija otoka: znanje u službi zajednice” jačanje je obrazovnih kapaciteta stručnjaka i dionika otočnoga razvoj u Hrvatskoj do razine razvijanja i implementacije konkretnih obrazovnih, društvenih i gospodarskih razvojnih projekata u suradnji stručnjaka i otočnih razvojnih dionika.

Struktura udruge

Djelovanje udruge ”Anatomija otoka – Centar za istraživanje i razvo” programski prati i potiče temeljna polazišta ”Programa razvoja civilnog društva na otocima 2021.-2027.” Osnovni cilj osnivanja Udruge je formiranje međunarodne platforme za istraživanje i razvoj otoka kao aktivnoga sudionika u afirmaciji života na otocima, što podrazumijeva stvaranje dugoročnih suradnji sa raznim suorganizatorima. U okviru znanstvenih su-organizatora Anatomije ističemo Institut za etnologiju i folkloristiku, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, te Institut za migracije i narodnosti.

Simpozij Anatomija otoka održava se svake godine krajem rujna, a za potrebe organizacije i provedbe biraju se članovi organizacijskog i znanstvenog odbora na godišnjoj skupštini udruge.

Predsjednica udruge: dr. sc. Marina Blagaić Bergman, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Potpredsjednica udruge: Josipa Slaviček, mag. ing. arch., Anatomija otoka, Jelsa